Днешният ден - 29 септември, е  обявен за Световен ден

...
Днешният ден - 29 септември, е  обявен за Световен ден
Коментари Харесай

Много са рисковете за сърцето, противодействието е в нашите ръце

Днешният ден - 29 септември, е  разгласен за Световен ден на сърцето. Това е по този начин, с цел да може всеки един от нас да се замисли какво може да направи за своето сърце, тъй че да го направи по-силно и крепко. 

Много са рисковите фактори, влияещи за появяването на сърдечно-съдовите болести, само че за благополучие огромна част от тях могат да бъдат предотвратени посредством подобаващи профилактични ограничения, настояват кариолозите. От една страна, сърцето би трябвало да се тренира, което значи, че ежедневно всеки един от нас се нуждае от двигателна интензивност, в границите на 30-40 минути. Леките физически извършения са доста значими за тренирането на сърдечния мускул, тъй като по този начин при всяко редуциране сърцето изтласква по-голямо количество кръв и до всяка клетка в нашето тяло доближава повече О2. Важно е да се ограничи използването на сол, алкохол и тютюневи произведения, защото те са рискови фактори, само че за благополучие изцяло предотвартими.

Препоръчителна е по-ниска консумация на сол /до 5 грама дневно/, защото високите равнища на натрий са причина за повишение на кръвното налягане, а то от своя страна може да провокира инфаркт или инсулт. Затова, съгласно кардиолога доцент доктор Мария Токмакова , доста значимо е да знаем по какъв начин и с какво да се храним.

Познанието изисква да знаем и, че измежду главните аргументи за исхемична болест на сърцето е пушенето. Никотинът в цигарите понижава притока на О2 към сърцето, стеснява кръвоносните съдове и покачва артериалното налягане. Злоупотребата с алкохол също води до повишение на сърдечната периодичност и равнищата на така наречен “лош холестерол “ и е причина освен за заболявания на сърцето.

Безсънието също води до сърдечни проблеми, защото се покачва равнището на кръвното налягане. За да е крепко, сърцето се нуждае от грижи, от спокоен и възстановяващ сън - безапелационни са лекарите. Сърдечен случай обаче може да възникне даже при хора, които в никакъв случай не са имали проблеми със сърдечно-съдовата си система. А повода е изразителност и свръхемоционалност. В практиката си доцент Мария Токмакова се е сблъсквала с доста сходни случаи.

Ако желаеме да сме здрави, можем да създадем дребни, само че значими стъпки в тази посока, а точно - всекидевна и умерена физическа интензивност, здравословно хранене, елиминиране на нездравословни привички, пълноценна отмора и оптимално щадене от стрес и изтощеност. И не на последно място - да си доставяме допустимо най-вече приятни страсти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР